contact@creativehub.gr

Our blog

Tools for citizens: Μια χρήσιμη εργαλειοθήκη… “γέννημα” συνεργατικότητας

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με το ότι η συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων ή ομάδων, μπορεί να “γεννήσει” πολύ όμορφα πράγματα! Κάτι τέτοιο συνέβη και με το Tools for Citizens, μια χρήσιμη εργαλειοθήκη για σχεδόν κάθε είδους ομάδα.

Η πρώτη “έκδοση” του Tools for Citizens ολοκληρώθηκε πέρυσι στην Τουρκία και ήδη μπορεί να το αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό προβλημάτων και την επίλυσή τους με έναν δομημένο, αποδοτικό και (κυρίως) συμμετοχικό τρόπο. Από τον Μάιο του 2018 ξεκίνησε η 2η φάση της στην Ελλάδα, μια διαδικασία “αναβάθμισής” της εργαλειοθήκης, ώστε να μπορεί να καλύψει ένα ακόμη μεγαλύτερο εύρος αναγκών.

Πολύ σημαντικό στοιχείο της εργαλειοθήκης, είναι το γεγονός ότι αποτελεί προϊόν συνεργασίας, ενός σημαντικού αριθμού ομάδων και ανθρώπων, που δραστηριοποιούνται με διάφορους τρόπους στη Κοινωνία των Πολιτών και συνεισέφεραν τόσο την εμπειρία και γνώση τους, όσο και χρήσιμες εργατοώρες για την περαιτέρω ανάπτυξη της.

Πολύ σημαντικό στοιχείο της εργαλειοθήκης, είναι το γεγονός ότι αποτελεί προϊόν συνεργασίας, ενός σημαντικού αριθμού ομάδων και ανθρώπων, που δραστηριοποιούνται με διάφορους τρόπους στη Κοινωνία των Πολιτών και συνεισέφεραν τόσο την εμπειρία και γνώση τους, όσο και χρήσιμες εργατοώρες για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Η ομάδα των co-creators συνεργάστηκε για πέντε περίπου μήνες πάνω σε όσα προέκυψαν στην πρώτη… brainstorming συνάντηση τον Μάιο στην Αθήνα για να παρουσιάσει εκ νέου το project σε μια νέα συνάντηση, στο πλαίσιο του φεστιβάλ MitOst, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως και τις 7 Οκτωβρίο στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου.  Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν πάνω στις θεματικές των χρηματοδοτήσεων, της συλλογικής ποιοτικής αξιολόγησης, του συλλογικού αντικτύπου και της ενεργής εμπλοκής της ευρύτερης κοινότητας στις δράσεις και στους σκοπούς των ομάδων και των φορέων.

Επιπλέον στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη workshops: το πρώτο αφορούσε την παρουσίαση της εργαλειοθήκης, και το δεύτερο αφορούσε το Digital Storytelling, με σκοπό μια βασική εισαγωγή για το πως χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά τις ιστορίες που έχουμε να διηγηθούμε.

Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμπλουτισμός της εργαλειοθήκης και το περιεχόμενό της να είναι διαθέσιμο στο website του project στην Ελληνική, Αγγλική και Τούρκικη γλώσσα!

Χρήσιμα links:

Tools for Citizens website: http://civilsocietytoolbox.org

Tools for Citizens facebook page: https://www.facebook.com/toolsforcitizens/

This is Comm’on: https://www.facebook.com/commoncity/

MitOst website: https://mitostfestival.org

MitOst Festival Facebook page: https://www.facebook.com/InternationalesMitOstFestival/

Bonus material:

Ένα αυθαίρετο parking γίνεται πλατεία στο Μεταξουργείο


[photos via This is Comm’on]

Disclaimer: Ως Creative Hub είχαμε τη χαρά της μικρής συμμετοχής στην διαμόρφωση του εργαλείου, με την παρουσία μας στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2018.