contact@creativehub.gr

Our blog

7+1 οφέλη του να εργάζεσαι από ένα co-working space

Το να χρησιμοποιείς ένα co-working space ως χώρο εργασίας σου, αποτελεί μια από τις καλύτερες εναλλακτικές του να δουλεύεις από το σπίτι, ενώ παράλληλα είναι και μια καλή λύση για να διατηρήσεις την αίσθηση της «ρουτίνας», ειδικά όταν ταξιδεύεις και εργάζεσαι από μια άλλη πόλη ή και χώρα, είτε είσαι digital nomad είτε υπάλληλος μιας εταιρείας που σου έχει νοικιάσει χώρο για να εργάζεσαι από εκεί.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: τι είναι ένα co-working space;

Πρόκειται για έναν χώρο εργασίας για ανθρώπους, που δουλεύουν εκτός γραφείου, ο οποίος έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μπορέσουν να εργαστούν, όπως για παράδειγμα έπιπλα γραφείου, σύνδεση στο ίντερνετ, εξοπλισμό ΙΤ κλπ. Είναι ένα είδος χώρου, που με τα χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής για ελεύθερους επαγγελματίες – freelancers, ψηφιακούς νομάδες, μικρές ή/και νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίοι συνήθως συνυπάρχουν σε έναν κοινό μεγάλο χώρο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου διαμορφώνονται χώροι για αποκλειστική χρήση από εκείνους.

Ποια είναι τα οφέλη του να εργάζεσαι σε ένα co-working space;

Γνωριμίες

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς χώρους εργασίας, όπου συναντιόνται άνθρωποι που εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο και συνήθως στο ίδιο έργο, σε ένα co-working space θα συναντήσεις πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που ασχολούνται με διαφορετικά αντικείμενα ο καθένας και έχουν διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες! Και το σημαντικότερο; Θα μπορέσεις να εμπνευστείς από αυτούς και βέβαια να τους εμπνεύσεις.

Έμπνευση

Μερικές φορές δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπνευστείς από το να αλλάξεις περιβάλλον και παραστάσεις. Οπότε, η μετάβαση από έναν χώρο εργασίας όπως το κλασσικό περιβάλλον στη δουλειά σου, ή το σπίτι σου, μπορεί να ενισχύσει την δημιουργικότητά σου.

Events

Πολλά co-working spaces πέρα από τον χώρο εργασίας προσφέρουν και τη συμμετοχή σε διαφόρων ειδών events, εργαστήρια και εκδηλώσεις δικτύωσης, μέσω των οποίων μπορείς να αποκτήσεις ή να αναπτύξεις δεξιότητες και να ξεκινήσεις νέες συνεργασίες.

Συνεχής κίνηση

Το αναφέραμε και στην εισαγωγή, αλλά η ύπαρξη των co-working spaces είναι αυτή που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις αλλά και να εργάζεσαι ταυτόχρονα, χωρίς να πρέπει να το κάνεις αυτό από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου ή από πολύβουα καφέ.

Είναι οικονομικά

Είναι σαφέστατα πιο οικονομικό να εργάζεσαι από ένα co-working space από το να νοικιάσεις και να διατηρείς ένα γραφείο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε προμήθεια εξοπλισμού και την κάλυψη πάγιων εξόδων.

Ιδανικά για ξεκίνημα

Ακριβώς το γεγονός ότι τα co-working spaces είναι πιο οικονομικά από το να ανοίξεις δικό σου γραφείο, τα καθιστά ιδανική λύση για το ξεκίνημα νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, άρα ενισχύουν γενικότερα και την επιχειρηματικότητα.

Αίσθηση του χρόνου

Δουλεύοντας από το σπίτι είναι πολύ πιθανό να χάσεις την αίσθηση του χρόνου ή και να διασπαστεί η προσοχή σου, οπότε το να εργαστείς σε ένα co-working space διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό ότι δεν θα… ξεχαστείς δουλεύοντας για άπειρες ώρες και πολύ περισσότερο, πως η δουλειά σου θα είναι πιο αποδοτική.

Και το σημαντικότερο;

Τονώνουν την ψυχολογία

Τέρμα το αίσθημα μοναξιάς και άγχους, που μπορεί να έχεις όταν δουλεύεις μόνος ή μόνη μέσα σε τέσσερις τοίχους. Το co-working space είναι κατεξοχήν ένας χώρος κοινωνικοποίησης, όπου θα συνυπάρξεις με άλλα άτομα, που θα εργάζονται στον ίδιο χώρο.